Προστασία φυτών από τον Καύσωνα

Κατά τη περίοδο του καλοκαιριού, η χώρα μας προσβάλλεται από υψηλές θερμοκρασίες, ζέστη και πολλές φορές αφόρητο καύσωνα. Τα φυτά και λουλούδια – όπως και οι άνθρωποι – είναι ευάλωτα στις ακραίες θερμοκρασίες. Συνεπώς, επηρεάζονται αρνητικά από την έντονη ζέστη, ειδικά κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Ο καύσωνας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα φυτά του κήπου ή της βεράντας μας. Αυτά αφορούν την ανθοφορία, τη ποιότητα της καρποφορίας και γενικότερα την ανάπτυξή τους. Η έντονη ζέστη προκαλεί ένα σοκ στα φυτά μας όπου σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα μη αναστρέψιμες βλάβες.

Εν συνεχεία, όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει, φροντίζουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα έτσι ώστε να μη χάσουμε τα άνθη των φυτών μας, τους καρπούς και να μη κινδυνέψει γενικότερα η ζωή τους! Παρακάτω έχουμε γράψει για εσάς 5 tips – συμβουλές για τη φροντίδα των λουλουδιών και των φυτών σας πριν και κατά τη διάρκεια του καύσωνα!

#1 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Ποτίζουμε συχνά και ελέγχουμε καθημερινά τα φυτά μας. Προτείνεται 1 φορά το πρωί ή το βράδυ ανά ημέρα. Στη περίπτωση όπου αργότερα, παρά το πότισμά μας, τα φύλλα δείχνουν αφυδατωμένα ή το χώμα είναι αρκετά ξερό, ποτίζουμε ξανά ασχέτως ώρας. Αυτό μπορεί να συμβεί τις ημέρες με έντονη ζέστη και δυνατό αέρα.

Ακόμα, τα φυτά που είναι σε γλάστρες χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή καθώς μπορεί να απαιτήσουν και 2ο πότισμα μέσα στη μέρα, ανεξαρτήτως συνδυασμού καιρικών συνθηκών. Για τα φυτά και λουλούδια σε γλάστρες σταματάμε το πότισμα όταν αρχίζει να τρέχει το νερό από το πάτο τους.

Στη περίπτωση όπου έχετε αυτόματο πότισμα, το ρυθμίζετε να ποτίζει πιο πολλές φορές (ενδεικτικά 2 με 3 φορές) μέσα στη μέρα αφού πρώτα ελέγξετε πόσο αρκεί για να τρέξει το νερό στο πιάτο της κάθε γλάστρας.

#2 ΟΙ ΣΚΙΕΣ… ΑΓΑΠΑΝΕ!

Πριν το θερμόμετρο ανέβει στους + 30ο C , μεταφέρουμε τις γλάστρες μας σε σκιερό ή ημισκιερό μέρος. Στη περίπτωση όπου έχουμε λαχανόκηπο, καλύπτουμε με δίχτυ- πανί σκίασης (πανί διαμπερές 40% αρκεί έτσι ώστε να λαμβάνουν και ολίγον ήλιο!). Ακόμα, φροντίζουμε να έχουμε συλλέξει τα φρούτα και τα λαχανικά μας πριν τον καύσωνα.

#3 ΤΑ 2 ΣΚΑΛΙΣΜΑΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ 1 ΚΑΛΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

Το σκάλισμα των φυτών, είτε είναι σε γλάστρα είτε είναι στο κήπο μας, βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους. Πριν το πότισμα και σε κήπους όπου το έδαφος δεν έχει κλίση προς τη κάθε ρίζα, συνίστανται να δημιουργούμε μια νοητή περιμετρική «γούβα» γύρω από το κάθε φυτό, μέσω του σκαλίσματος. Σκοπός της τεχνικής είναι να συγκρατήσει το φυτό / δέντρο περισσότερο νερό κατά το κάθε πότισμα. Προτείνεται λοιπόν το καλοκαίρι 1 σκάλισμα κάθε 15 ημέρες τουλάχιστον.

#4 ΤΑ ΞΕΡΑ ΦΥΛΛΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ

Κατά τις περιόδους με έντονη ζέστη, αποφεύγουμε τη συλλογή ξερών φύλλων από το έδαφος καθώς βοηθούν επίσης στη διατήρηση της σκιάς και υγρασίας του εδάφους. Ακόμα, στη περίπτωση όπου μόλις έχουμε κουρέψει το γκαζόν του κήπου μας και γνωρίζουμε ότι επέρχεται καύσωνας, δε το πετάμε. Αντιθέτως, το χρησιμοποιούμε γύρω από το χώμα των φυτών μας για να το προστατεύσουμε από τον δυνατό ήλιο.

#5 ΨΕΚΑΣΜΟΣ

Αποφεύγουμε τα λιπάσματα και τη κοπριά κατά τον καύσωνα καθώς δεν είναι καλή περίοδος για τα φυτά και τα λουλούδια μας. Για να τα βοηθήσουμε, μπορούμε να τα ψεκάσουμε με οικολογικό λίπασμα φυκιών. Αυτό το υγρό λίπασμα τα προστατεύει από τις έντονες καιρικές συνθήκες και αλλαγές καθώς παράλληλα ενισχύει την ανάπτυξή τους.

Να μην ξεχάσω:

Στα Social Media για περισσότερο δημιουργικό υλικό!

Τα νέα μας

Μοιράσου το

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείτε