η κηπουρική μειώνει το άγχος και συμβάλλει γενικότερα στη ψυχική και σωματική μας υγεία
Κηπουρική Φροντίδα : Πώς η κηπουρική συμβάλλει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας

Ο άνθρωπος και η Φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι από την αρχαιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η απομάκρυνσή του από αυτήν λόγω αστικοποίησης, έχει προκαλέσει αύξηση των επιπέδων του άγχους στον οργανισμό και κατ’ επέκταση πολυάριθμα προβλήματα υγείας. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε -βάσει βιβλιογραφίας- ορισμένα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση με τη κηπουρική και έχουν θετικό αντίκτυπο στη ψυχική και σωματική μας υγεία.

#1 ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι οι κηπουρικές εργασίες (λ.χ. Σκάλισμα, πότισμα των φυτών και δέντρων, απομάκρυνση των ξερών φύλλων, κοπή αγριόχορτων, μεταφυτεύσεις κλπ) βοηθούν στη μείωση του άγχους. Μάλιστα, προτείνουν τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα μια βόλτα στο κήπο ή τη βεράντα για τη περιποίηση των φυτών και δέντρων. Είναι ένα φυσικό αγχολυτικό που δε πρέπει κανείς να αψηφά καθώς το μυαλό μας εστιάζει στο πράσινο και απωθεί αμέσως αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

#2 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Κι όμως! Πέρα από τη μείωση του άγχους, η κηπουρική σας βοηθά να κάψετε θερμίδες και συμβάλλει γενικότερα στη σωματική σας υγεία. Κάποιο σκύψιμο, σκάψιμο, πότισμα, σκάλισμα και ήδη μαζεύτηκαν ένα σωρό φυσικές σωματικές ασκήσεις για εσάς. Ένα μικρό γυμναστήριο σπίτι σας, μη το παραβλέπετε!

#3 ΑΙΣΘΗΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Δεν υπερβάλλουμε. Σκεφτείτε μόνο τη θέα ενός πολύχρωμου και ζωηρού κήπου με όμορφα λουλούδια και μικρούς πράσινους καλλωπιστικούς θησαυρούς…

… Είδατε; Ήδη νιώσατε καλύτερα!

Όσον αφορά το κομμάτι της αυτοεκτίμησης, καθώς φροντίζετε τα φυτά, αυτά ζουν μέσα από τη παροχή της δικής σας φροντίδας. Τα βλέπετε να μεγαλώνουν και να δυναμώνουν χάρη στο δικό σας κόπο και αυτό είναι κάτι ανεκτίμητο ως συναίσθημα! Ναι, η κηπουρική τα προκαλεί όλα αυτά!

Θυμηθείτε!

Την επόμενη φορά που θα περάσετε από το κήπο του σπιτιού σας, της πολυκατοικίας σας ή όταν βγείτε στη βεράντα σας, κάντε μια στάση και παρατηρήστε τί υπάρχει εκεί. Αγοράστε ένα μικρό φυτό για το μπαλκόνι σας, ξεκινήστε να το φροντίζετε και θα δείτε αμέσως τη ψυχική σας υγεία να αναπτερώνεται, το άγχος σας να μειώνεται δραστικά, τη συγκέντρωσή σας να βελτιώνεται και γενικώς να αισθάνεστε σίγουρα καλύτερα από πριν.

Βιβλιογραφία:

https://www.mdpi.com/1660-4601/17/18/6740

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6334070/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264275121000160

Τα νέα μας

Μοιράσου το

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείτε